Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Monday, April 18, 2011

AYAM SOP BEREMPAH




AYAM SOP BEREMPAH


Bahan :


500 gm ayam (potong kecil)

2 biji kentang ( potong kiub )

1/2 btg carot potong memanjang 1 inci

8 ulas bawang merah ( dihiris dan dijadikan bawang goreng)



Bahan tumis :

4 ulas bawang putih (tumbuk kasar)

2 inci halia ( ketuk kasar )

4 biji buah pelaga

3 biji bunga lawang

2 batang kayu manis

3 cams serbuk ketumbar

1 cams serbuk jintan manis

1 camt serbuk lada hitam

2 helai daun bay

2 liter air


Roux untuk pemekat sop:


1 cams butter

1 cams tepung gandum


Cairkan butter, masukkan tepung gandum dan dikacau hingga menjadi pes.



Cara :


1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih, daun bay, pelaga, bunga lawang dan kayu manis.

2. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan lada hitam, gaul rata dan masukkan ayam dan kentang. Kemudian tambah air.

3. Apabila sup mendidih tambahkan carot.

4. Campurkan roux dengan 4 senduk sup yang mendidih dan kacau hingga sebati.

5. Masukkan bancuhan roux ke dalam kuah sup untuk memekatkan sop.

6. Sebelum matikan api, taburkan bawang goreng.


Selamat mencuba!!


No comments: