AYAM SOP BEREMPAH
Bahan :
500 gm ayam (potong kecil)
2 biji kentang ( potong kiub )
1/2 btg carot potong memanjang 1 inci
8 ulas bawang merah ( dihiris dan dijadikan bawang goreng)
Bahan tumis :
4 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
2 inci halia ( ketuk kasar )
4 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
2 batang kayu manis
3 cams serbuk ketumbar
1 cams serbuk jintan manis
1 camt serbuk lada hitam
2 helai daun bay
2 liter air
Roux untuk pemekat sop:
1 cams butter
1 cams tepung gandum
Cairkan butter, masukkan tepung gandum dan dikacau hingga menjadi pes.
Cara :
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih, daun bay, pelaga, bunga lawang dan kayu manis.
2. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan lada hitam, gaul rata dan masukkan ayam dan kentang. Kemudian tambah air.
3. Apabila sup mendidih tambahkan carot.
4. Campurkan roux dengan 4 senduk sup yang mendidih dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan bancuhan roux ke dalam kuah sup untuk memekatkan sop.
6. Sebelum matikan api, taburkan bawang goreng.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment