Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Sunday, May 4, 2008

CHOUX PASTRY

Seronoknya para peserta melihat cikgunya demo cara menyediakan choux pastri. Untuk kali keduanya apa lagi ......... student plak kena buat, mana aci pandang jer. Kena hands on baru ilmu masuk. So bila student pulak ambil alih sesi kacau pastri atas api baru kau orang tahu.........Eh..eh nampak cikgu buat relax, okay je..rupa-rupanya boleh tahan gak penat mengayuh senduk mengacau pastri....ha.ha..ha. riuh rendah masing-masing ketawa. Tapi semuanya bersemangat nak cuba buat choux pastry. Apalagi pulak bila melihat pastri yang mengembang lembut dan gebu apabila dibakar dalam oven. Paling tak tahan apabila pastri siap diisi dengan filling....hmm, yum-yum, makeup plak dengan chocolate coating dan buah-buahan....phuh lemak berkrimmmmm.


CHOUX PASTRY

BAHAN

110 gm tepung gandum/tepung serbaguna
4 biji telur
200 ml air
75 gm Butter

CARA

1. Masukkan air dan butter ke dalam periuk dan masak hingga air mendidih dan butter cair sepenuhnya. Angkat dari api.
2. Masukkan tepung dan dikacau rata dengan senduk kayusehingga adunan tepung tidak melekat pada bahagian tepi periuk.
3. Masukkan telur satu per satu dan dipukul hingga sebati, lembut dan berkilat.
4. Masukkan ke dalam piping bag yang diletakkan noozle star. Paip adunan ke atas tray yang digris dengan butter.


















PROFITEROLE

BAHAN

1 adunan choux pastry

1 adunan filling pilihan


CARA :

1. Dengan menggunakan noozle star, paip adunan choux pastry berbentuk bulat atas tray yang bergris butter.
2. Bakar dalam oven pada suhu 170°C selama 30 minit.
3. Angkat dan sejukkan.
4. Masukkan filling pilihan ke dalam piping bag yang mengguna noozle star kecil.
5. Cucukkan noozle pada profiterole dan paipkan filling ke dalamnya.
6. Salut bahagian atas dengan chocolate atau apa-apa sos manis yang sesuai.

















ECLAIR




















ECLAIR

BAHAN
1 adunan choux pastry
1 adunan topping/ filling pilihan
Sos Manis

CARA :

1. Dengan menggunakan noozle star besar, paipkan adunan choux pastry memanjang anggaran 1 – 1 ½ inci di atas loyang bergris.
2. Bakar dalam oven pada suhu 170°C selama 30 minit.
3. Angkat dan sejukkan.
4. Massukkan filling pilihan ke dalam piping bag yang mengguna noozle star kecil.
5. Cucukkan noozle pada eclair dan paipkan filling ke dalamnya.
6. Salut bahagian atas dengan chocolate atau apa-apa sos manis yang sesuai.




















PARIS BREAST
















PARIS BREAST

BAHAN

1 adunan choux pastry
1 adunan topping/ filling pilihan
Buah-buahan yang sesuai seperti strawberry, peach,nenas tin, fruit cocktail dll
Sos Manis

CARA

1. Dengan menggunakan noozle star besar, paipkan adunan choux pastry membentuk satu bulatan di atas loyang bergris. Penuhkan bahagian tengah bulatan dengan adunan choux pastry.
2. Bakar dalam oven pada suhu 170°C selama 30 minit.
3. Angkat dan sejukkan.
4. Paipkan filling pilihan ke atas choux ring. Hiaskan dengan hirisan buah-buahan.
5. Salut bahagian atas dengan chocolate atau apa-apa sos manis yang sesuai.




CHUROS

BAHAN

1 adunan choux pastry
Minyak untuk menggoreng penuh/terendam
Gula icing

CARA :

1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Dengan menggunakan noozle star, paip adunan memanjang terus ke dalam minyak yang telah panas.
3. Masak sehingga pastry garing.
4. Angkat dan toskan minyak.
5. Taburkan dengan gula aising.


FILLING

CREAM CHEESE FILLING
300 gm cream cheese
80 gm gula aising
1 camt jus lemon
1 camt esen vanilla
50 gm whipped cream
20 gm butter


CARA
1. Pukul cream cheese, butter dan gula aising hingga berkrim.
2. Campurkan jus lemon dan esen vanilla.
3. Masukkan whip cream dan dipukul lagi.


VANILLA PASTRY CREAM
2 bj telur
2 cams gula castor
2 camt tepung gandum
125 ml susu UHT
Esen vanila

1. Pukul telur dan gula hingga pekat dan ringan. Masukkan tepung dan terus memukul hingga sebati.
2. Masak susu hingga mendidih. Pastikan susu tidak berkepala. Campur kedalam adunan telur dan pukul hingga sebati. Tapiskan.
3. Campurkan sedikit esen vanilla dan masak atas api perlahan hingga pekat. Angkat dan sejukkan.


CUSTARD CREAM

50 gm tepung custard
25 gm tepung self raising
250 ml susu UHT
65 gm butter
sedikit garam
½ tin jagung berkrim
sedikit gula


1. Campurkan kesemua adunan.
2. Kacau atas api perlahan hingga pekat.

No comments: