APPLE STRUDDLE
Bahan :
1 pkt filo pastry (boleh didapati di cold storage)
10 biji granny smith apple (apple hijau) - dibuang kulit dan di hiris nipis
1/2 - 1 caw gula perang
2 cams butter
1/2 cawan raisin
1/2 camt serbuk kayu manis
1 camt. lemon jus
1/2 caw butter (cairkan)
1 cams tepung jagung + 3 cams. air
Cara:
1. Panaskan 2 cams. butter dalam periuk. Masukkan apple dan gula perang kemudian digaul
rata.
2. Masukkan serbuk kayu manis, jus lemon dan raisin, gaul rata.
3. Pekatkan inti apple dengan bancuhan tepung jagung.
4. Apabila inti apple pekat dan sebati, angkat dan sejukkan.
5. Susun 4 keping filo pastri, sapukan butter cair atas setiap lapisan. Hati-hati kendali kerana
pastry terlalu nipis.
6. Sendukkan inti apple atas pastry memanjang. Gulung pastry untuk menutup inti apple.
7. Sapu butter cair di permukaan pastry dan gunting permukaan pastry.
8. Bakar apple studle di dalam oven sehingga pastry kelihatan warna kuning keemasan.
9. Keluarkan pastry dari oven dan siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment