AYAM PANDAN BEREMPAH
600 gram isi ayam bahagian dada (potong lebar)
6-8 helai daun pandan ( kerat 2 bagi setiap helai)
beberapa btg lidi
minyak untuk menggoreng
Bahan Perapan : Gaul Rata
1 cams serbuk ketumbar
1 camt. serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan putih
2 cams serbuk cili
1 inci kunyit hidup ]
1 inci halia ]
3 ulas bawang putih ] mesin halus
3 ulas bawang merah ]
2 btg serai ]
1 cams jus limau nipis
1 cams madu
1 cams gula
garam secukup rasa
Cara :
1. Gaul isi ayam dengan bahan perapan.
2. Rehatkan perapan selama 1/2 jam.
3. Susun beberapa kepingan isi ayam atas daun pandan. Balut dan cucuk dengan lidi untuk mengikat balutan pandan.
4. Goreng dalam minyak panas terendam sehingga potongan isi ayam masak.
5. Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment