Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Wednesday, April 6, 2011

BLUEBERRY CHEESE TART



BLUEBERRY CHEESE TART


Bahan


Pastri


250 gm butter

120 gm gula aising

2 biji putih telur

440 gm tepung gandum

30 gm tepung custard

1 camt esen vanilla


Cream Cheese Filling


300 gm cream cheese

80 gm gula aising

1 camt jus lemon

1 camt esen vanilla

50 gm whipped cream

25 gm tepung jagung

2 biji telur gred A


Blueberry Filling



Cara :


Pastri


1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 degree Celcius.

2. Ayak tepung dan gula aising. Masukkan kesemua bahan pastri ke dalam mixer. Adun hingga adunan sebati.

3. Masukkan telur putih. Terus mengadun hingga adunan menjadi doh.

4. Kepalkan adunan doh bulat. Ratakan dalam acuan tartlet mengikut saiz pilihan. Kemaskan doh di sekeliling acuan dengan pisau/spatula. Cucuk bahagian dasar doh dengan garfu untuk mengelak pastri menggelembung ketika dibakar.

5. Bakar pastri di dalam oven selama 15 minit atau sehingga garing dan keperangan.

6. Keluarkan dari oven dan sejukkan. Seterusnya keluarkan pastri dari acuan.

7. Masukkan blueberry filling ke dalam mangkuk pastri diikuti dengan adunan cream cheese.

8. Lorekkan tiga jalur adunan purple dan seterusnya dibentukkan menjadi corak.

9. Masukkan semula ke dalam oven dan dibakar pada suhu 15 degree celcius selama lebih kurang 15 minit. Apabila masak keluarkan dari oven.


Cream Cheese Filling


1. Pukul cream cheese dan gula aising hingga berkrim.

2.Campurkan jus lemon dan esen vanilla.

3.Tambahkan telor dan pukul hingga sebati.

4. Masukkan whipped cream dan dipukul lagi.

5. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan diputar hingga sebati.

6. Asingkan 2 sudu adunan cream cheese dan diwarnakan purple. Adunan ini digunakan untuk mencorak bahagian atas tartlet.



Selamat mencuba !







Tips.


Selain itu boleh ganti dengan perisa strawberry untuk menggantikan blueberry. Untuk hiasan gunakan warna merah.


Elakkan menggunakan jem bagi mengganti filling kerana jem mengandungi kandungan air yang lebih berbanding filling. Ini akan menyebabkan tartlet berlubang di bahagian tengah apabila dibakar.

No comments: