BLUEBERRY CHEESE TART
Bahan
Pastri
250 gm butter
120 gm gula aising
2 biji putih telur
440 gm tepung gandum
30 gm tepung custard
1 camt esen vanilla
Cream Cheese Filling
300 gm cream cheese
80 gm gula aising
1 camt jus lemon
1 camt esen vanilla
50 gm whipped cream
25 gm tepung jagung
2 biji telur gred A
Blueberry Filling
Cara :
Pastri
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 degree Celcius.
2. Ayak tepung dan gula aising. Masukkan kesemua bahan pastri ke dalam mixer. Adun hingga adunan sebati.
3. Masukkan telur putih. Terus mengadun hingga adunan menjadi doh.
4. Kepalkan adunan doh bulat. Ratakan dalam acuan tartlet mengikut saiz pilihan. Kemaskan doh di sekeliling acuan dengan pisau/spatula. Cucuk bahagian dasar doh dengan garfu untuk mengelak pastri menggelembung ketika dibakar.
5. Bakar pastri di dalam oven selama 15 minit atau sehingga garing dan keperangan.
6. Keluarkan dari oven dan sejukkan. Seterusnya keluarkan pastri dari acuan.
7. Masukkan blueberry filling ke dalam mangkuk pastri diikuti dengan adunan cream cheese.
8. Lorekkan tiga jalur adunan purple dan seterusnya dibentukkan menjadi corak.
9. Masukkan semula ke dalam oven dan dibakar pada suhu 15 degree celcius selama lebih kurang 15 minit. Apabila masak keluarkan dari oven.
Cream Cheese Filling
1. Pukul cream cheese dan gula aising hingga berkrim.
2.Campurkan jus lemon dan esen vanilla.
3.Tambahkan telor dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan whipped cream dan dipukul lagi.
5. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan diputar hingga sebati.
6. Asingkan 2 sudu adunan cream cheese dan diwarnakan purple. Adunan ini digunakan untuk mencorak bahagian atas tartlet.
Selamat mencuba !
Tips.
Selain itu boleh ganti dengan perisa strawberry untuk menggantikan blueberry. Untuk hiasan gunakan warna merah.
Elakkan menggunakan jem bagi mengganti filling kerana jem mengandungi kandungan air yang lebih berbanding filling. Ini akan menyebabkan tartlet berlubang di bahagian tengah apabila dibakar.
No comments:
Post a Comment