Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Monday, April 18, 2011

BUBUR SOM SOM




Dah berapa hari ni tenggelam punca memikirkan MENU yang sesuai buat hubby. Dah 3 hari tak sihat. Berpunca dari diarheoa dan vomitting membawa sampai high fever, Dah 3 hari cuba memujuk hubby makan tapi baru masuk sesuap dah ditolak makanan ketepi.


Tak leh jadi kalu berterusan alamat berterusan jugalah ubat 3 serangkai termiss...diabetese, hypertension n jantung...bahaya tuh. Poridge tak jalan, herbal soup pun tak jalan. Ni cuba plak dessert manis kot mau tekaknya layaaan.


Sejujur-jujurnya inilah julung-julung kali aku buat bubur som-som ni. Sebelum nih makan yg ready made. Tapi percubaan pertama nih not bad...kira jadi lah tu.


BUBUR SOM SOM


Bahan :


150 gm tepung beras

50 gm tepung jagung

2 liter santan ( dari 1 1/2 biji kelapa )

200 ml jus pandan

1 camt garam

Sedikit pewarna hijau


Cara :


1. Bancuh tepung dengan santan sedikit-sedikit hingga sebati.

2. Tambahkan jus padan, garam dan pewarna hijau gaul hingga sebati.

3. Masak bancuhan dengan api sederhana sehingga pekat, berkilat dan adunan mengeluarkan gelembung (bubbles).

4. Angkat adunan dari api dan tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan.


Menghidang :


Keluarkan bubur som-som dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuang sedikit air gula melaka. Bubur som-som siap untuk dihidang.


Air Gula Melaka :


2 ketul gula melaka

3 gelas air

1 helai daun pandan


Cara :


1. Masak gula melaka dengan air dan daun pandan.

2. Matikan api apabila gula telah benar-benar larut.

3. Tapis dan sejukkan air gula.


1 comment:

mama sara nur @ Cik Nor said...

assalam
salam singgah
tq for resepi ni sy memang tgh mencari resepi nya he hee
lama sudah teringin nak mencuba sendiri