Dah berapa hari ni tenggelam punca memikirkan MENU yang sesuai buat hubby. Dah 3 hari tak sihat. Berpunca dari diarheoa dan vomitting membawa sampai high fever, Dah 3 hari cuba memujuk hubby makan tapi baru masuk sesuap dah ditolak makanan ketepi.
Tak leh jadi kalu berterusan alamat berterusan jugalah ubat 3 serangkai termiss...diabetese, hypertension n jantung...bahaya tuh. Poridge tak jalan, herbal soup pun tak jalan. Ni cuba plak dessert manis kot mau tekaknya layaaan.
Sejujur-jujurnya inilah julung-julung kali aku buat bubur som-som ni. Sebelum nih makan yg ready made. Tapi percubaan pertama nih not bad...kira jadi lah tu.
BUBUR SOM SOM
Bahan :
150 gm tepung beras
50 gm tepung jagung
2 liter santan ( dari 1 1/2 biji kelapa )
200 ml jus pandan
1 camt garam
Sedikit pewarna hijau
Cara :
1. Bancuh tepung dengan santan sedikit-sedikit hingga sebati.
2. Tambahkan jus padan, garam dan pewarna hijau gaul hingga sebati.
3. Masak bancuhan dengan api sederhana sehingga pekat, berkilat dan adunan mengeluarkan gelembung (bubbles).
4. Angkat adunan dari api dan tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan.
Menghidang :
Keluarkan bubur som-som dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuang sedikit air gula melaka. Bubur som-som siap untuk dihidang.
Air Gula Melaka :
2 ketul gula melaka
3 gelas air
1 helai daun pandan
Cara :
1. Masak gula melaka dengan air dan daun pandan.
2. Matikan api apabila gula telah benar-benar larut.
3. Tapis dan sejukkan air gula.
1 comment:
assalam
salam singgah
tq for resepi ni sy memang tgh mencari resepi nya he hee
lama sudah teringin nak mencuba sendiri
Post a Comment