KEK CHOCOLATE MICROWAVE
Bahan :
A
2 cawan tepung gandum ]
1 camt baking powder ] diayak bersama
1 camt soda bikarbonate ]
B
1 tin (505 gm) creamer pekat manis 1 cawan serbuk coklat 1 cawan gula castor 1 cawan minyak jagung 1 camt serbuk nescafe 1 cawan air panas C 3 biji telor ( dipukul hingga kembang) Cara : 1. Masukkan bahan B dalam blender dan putar hingga sebati. 2. Masukkan 1/3 adunan yang telah diblend dan kaup balik berselang seli dengan tepung dan telur. 3. Apabila sebati, tuangkan baki adunan blend dan kaup balik supaya adunan sebati. 4. Sapu bekas plastik disposable tahan microwave dengan sedikit minyak jagung. 5. Masuk 1/3 adunan ke dalam bekas dan bakar pada suhu high di antara 4 - 6 minit bergantung pada saiz bekas yang digunakan. 6. Keluarkan kek dari oven, hias dengan chocolate topping dan tabur chocolate ice di atasnya. Menyediakan Chocolate Topping: 1. Cairkan 250 gm cooking chocolate di dalam microwave selama 2-3 minit. Keluarkan dari oven dan campurkan dengan 1/2 cawan susu cair evaporated. Walau bagaimana pun masukkan sedikit sedikit sehingga mendapat tekstur yang diingini.
No comments:
Post a Comment