Pernah satu masa dulu ketika berbuka puasa tetiba mendapat panggilan talipon dengan suara yang penuh musykil bertanyakan kenapa siput sedut yang dimasak tak dapat disedut keluar isinya.
Apabila menerima soalan yang sedemikian terus spontan aku bertanya muncung siput dah dicantas ke belum ? " Oh nak kena cantas dulu ker manalah tau. Habis tuh nak buat camner". Sememang tiada cara lain kecuali keluarkan semula dari kuah dan dicantas.
SIPUT SEDUT LEMAK BATANG KELADI
Bahan :
1 kg siput sedut (dibersihkan dan dicantas bahagian muncungnya)
1 liter pati santan
1/2 liter santan cair (kemancar)
10 biji cili padi ]
1 biji cili masak ] ditumbuk hingga lumat
2 inci kunyit hidup ]
10 btg batang keladi (raut kulit luar potong 2 inci panjang dan rebus hingga lembut )
1 kpg asam gelugur
2 btg serai (diketuk)
1 helai daun kunyit dicarik)
garam secukupnya
Cara:
1. Satukan semua bahan dalam periuk kecuali batang keladi, masak hingga mendidih. Kacau selalu untuk elak santan berkepala.
2. Masukkan batang keladi, kacau rata.
3. Perasakan garam secukupnya
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment