Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Friday, June 13, 2008

WHIPPED CREAM

Atas permintaan kakyu kita yang tengah berkobar-kobar di sini diciterkan sikit cara membuat whipped cream. Nak cerita dalam c.box tingkap kecik sangat tak muat kepala.

Baru malam tadi serve pada tetamu,member hubby 3 orang kira-kira member k.liza masa student dulu gaklah(lecturer culinary dari UiTM Terengganu). Kakyu ni macam tau-tau jer.

Bahan-bahan:

1 kotak whipped cream (nak sedap beli perisa coklat)

* Whipped cream dalam kotak ni tekturnya lebih kurang susu uht pekat sikit tapi masih dalam bentuk liquid.

Bagaimana nak dapatkan tektur kental ?

Untuk mudah dan cepat menghasilkan whip cream yang kental, pastikan bahan (whipped cream) dan mangkuk yang digunakan sejuk.
Untuk lebih cepat, rendam mangkuk berisi whipped cream dalam takungan air batu + air.
Putar pada kelajuan tinggi sehingga mencapai tektur seperti meringue atau kadang-kadang dikatakan bertanduk...kentallah tu.
Apabila telah kental berhenti memutar, jangan terover. Terlebih memutar akan menyebabkan whipped cream split. Maknanya tak boleh digunakan lagi.

Dan sedikit tips untuk mengisi filling cream puff (profiterole) supaya tak comot dan memudahkan kerja :

Gunakan noozle star kecil, cucuk noozle dalam c.puff dan paip cream hingga padat. Dengan kaedah ini tak perlu potong cream puff dan kemudian sandwich...kerja leceh dan kurang cantik.

Cream puff yang telah diisi filling boleh disimpan beku dalam freezer. Boleh jadi koleksi makanan frozen. Keluarkan 1/2 jam sebelum dihidang.

Sekian terima kasih...

No comments: