Bahan :
4 ekor sotong kembang + janggut (potong pada bite size)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci halia (diketuk)
10 tangkai cili kering ( gunting anggaran 3/4 inci )
2 cams. sos nampla
1 senduk sos oyster
2 cams tepung jagung (bancuh dgn 1 cawan air)
1 senduk minyak masak
2 cams. minyak bijan
Garam
Cara :
1. Panaskan minyak masak dan minyak bijan. Tumis bawang putih dan halia hingga hampir garing, masukkan cili kering. Terus menumis hingga cili kering garing.
2. Masukkan Oyster sos, kacau sebentar kemudian masukkan sotong kembang.
3. Masak seketika untuk mengecut dan melembutkan sotong.
3. Masak seketika untuk mengecut dan melembutkan sotong.
4. Masukkan sos nampla dan gaul rata. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.
5. Masak sehingga kuah mendidih dan pekat.
6.Akhir sekali perasakan dengan garam.
No comments:
Post a Comment