Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Wednesday, February 23, 2011

BLUEBERRY CHEESE CAKE



BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan :

Lapisan Bawah :

8 kpg graham cracker biscuit (dihancurkan)
1/2 caw butter (dicairkan)
3 cams castor sugar

Cheesecake :

600 gm cream cheese ( pada suhu bilik)
100 gm butter
1/2 tsp esen vanila
70 gm gula castor
2 camt parutan kulit lemon
30 gm tepung jagung
2 bj telor
2 bj kuning telor
300 ml whip cream ] dicampur bersama untuk dijadikan sour cream
2 cams lemon jus ]
1/2 caw blueberry filling

60 gm gula castor
2 bj putih telor


Cara :

Lapisan Bawah

1. Gaulkan kesemua bahan sebati, tekan pada bahagian dasar loyang kek supaya rata dan padat, sejukkan sebentar ke dalam chiller.

Cheesecake :

1. Campurkan cheese, butter, vanila dan gula dalam mangkuk adunan. Putar adunan sehingga berkrim dan ringan.
2. Campurkan parutan kulit lemon, tepung jagung dan telur. Terus putar adunan sehingga sebati.
3. Gaulkan sour cream ke dalam adunan. Diamkan sebentar.
4. Sementara itu pukul putih telur dan gula kastor sehingga adunan menjadi kembang dan ringan (meringue). Adunan mencapai konsistensi yang betul apabila jika diterbalik, adunan masih kekal berada diposisi dan tidah tumpah keluar dari mangkuk.
5. Campurkan adunan meringue ke dalam adunan cream cheese dengan menggunakan kaedah kaup-balik secara perlahan-lahan. Gaul sehingga adunan meringue dan cream cheese sebati.
6. Tuang separuh adunan ke dalam loyang yang telah diratakan dengan biskut. Paip blueberry filling ke atas adunan cream cheese. lorekkan dengan lidi untuk membentuk corak.
7. Ulang prosedur di 6.
8. Balut sekeliling loyang dengan aluminium foil. Masukkan loyang ke dalam bekas takungan yang berisi air panas.
9. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150 degree celcius.
10. Bakar selama 2 jam.

Selamat mencuba....


Tips

Untuk menghasilkan meringue yang ringan dan gebu, pastikan tiada sedikit pun kuning telur masuk ke dalam bancuhan dan pastikan juga mangkuk adunan dan alat pemutar yang digunakan bebas dari kesan minyak.







No comments: