Bahan :
4 pkt mee kuning (dicelur)
300 gm daging lembu (dihiris nipis)
200 gm udang (buang kepala dan dibersihkan)
100 gm fishball
100 gm fish cake
1 pkt towfoo gabus
6 ulas bawang merah ]
5 ulas bawang putih ] ditumbuk halus
1 inci halia ]
200 gm serbuk kari daging babas ( bancuh dengan air menjadi pes kari pekat )
3 bj kentang (dibuang kulit, potong 4 dan dihiris nipis-nipis)
3 bj kentang (dipotong wedges, digoreng dan dimesin halus)
2 nos kiub pati ayam
2 caw bawang goreng
1 caw pati santan
3 lit air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Hiasan/ramuan hidangan :
1 biji timun ( potong empat dan dihiris nipis
5 tangkai sawi hijau ( dipotong pendek dan dicelur)
3 caw. taugeh (dicelur)
8 bj limau kasturi ( dibelah 2 dan dibuang biji)
15 bj cili padi ( hiris nipis)
5 bj telur rebus ( potong 4 )
Cara :
1. Tumis bawang dan halia hingga garing. Masukkan rempah kari, masak hingga rempah garing.
2. Masukkan daging, udang, fishball dan fish cake, kemudian tambahkan air. Apabila daging masak tambahkan hirisan kentang.
3. Masukkan bawang goreng dan pes kentang untuk memekatkan kuah.
4. Masukkan tauhu gabus dan pati santan.
5. Perisakan dengan garam secukupnya.
Menghidang :
1. Masukkan mee yang dicelur ke dalam mangkuk.
2. Taburkan dengan bahan-bahan hiasan.
3. Hidang bersama dengan kuah kari.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment