Bahan :
Pastry
500 gm tepung gandum
250 gm butter ( potong kiub)
1 cams serbuk badam atau bijan (optional)
4 cams susu tepung
air sejuk secukupnya (dari chiller)
Inti :
1 kg mince beef
2 bj bawang besar ( potong kiub)
1/2 tin cendawan butang (hiris halus)
2 helai bay leaf
1 camt italian seasoning
2 cams tomato puri
garam secukupnya
Krim Sos
300 ml susu UHT
100 ml whip cream (kotak)
4 biji telor
garam dan lada sulah secukupnya
Mozarella Cheese ] parut
Cheddar Cheese ]
Cara :
Pastry
1. Campurkan adunan pastry dalam mixer kecuali air. Gaul adunan dengan menggunakan dough hook. Bagi yang tiada mixer, gaul secara manual dengan teknik gaul ramas.
2. Apabila adunan pastry halus seperti serbuk roti, masukkan air sedikit-sedikit sehingga doh menjadi kental dan lembut dan mudah dikendali.
Inti
1. Tumis bawang besar hingga layu, masukkan bay leaf. Masukkan mince meat dan masak hingga daging masak dan air daging kering.
2. Masukkan tomato puri, cendawan dan italian herbs. Gaul rata.
3. Perisakan dengan garam dan lada sulah.
Cream Sos
1. Campur kesemua bahan dan pukul hingga sebati.
Menyediakan Quiche
1. Canai pastri nipis, terap dengan acuan pada saiz yang diingini. Tekan kepingan pastri dalam acuan atau mangkuk aluminium disposable.
2. Cucuk bahagian tengah/dasar pastri dengan garfu. Ini adalah untuk mempastikan pastri tidak menggelembung ketika dibakar.
3. Masukkan inti daging ke dalam mangkuk pastri.
4. Tabur kedua-dua cheese ke atas inti daging.
5. Perlahan-lahan tuang cream sos ke atas inti daging; pastikan jangan sampai melimpah.
6. Bakar pastri dalam oven pada suhu 170 degree celcius sehingga garing.
7. Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
Thanks sis ola sudi berkongsi recipe..tapi dah alter ckit recipi ni.
Tips
1. Bagi masakan yang menggunakan oven untuk membakar, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu sebelum digunakan.
2. Bagi masakan barat, bawang biasanya ditumis hingga layu sahaja berbanding masakan kita dimana bawang selalunya ditumis hingga garing.
3. Bagi yang tidak makan beef boleh gantikan dengan mince chicken.
No comments:
Post a Comment