Bahan :
300 gm Lamb slice ]
1 camt Lada sulah ] Gaul dan perap selama 1/2 jam
Garam secukupnya ]
5 ulas bawang putih ] tumbuk kasar
1 inci halia ]
5 cams oyster sauce
1-2 camt lada hitam ( ditumbuk kasar)
3 camt tepung jagung ] campur bersama
1/2 cawan air ]
1 biji kapsikum hijau (potong kecil)
2 biji tomato (potong wedges)
1 caw air
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
Cara :
1. Grill lamb sliced dalam oven atau atas kuali leper hingga masak dan garing.
2. Potong daging kepada potongan kecil (bite size), susun dalam pinggan hidangan.
3. Tumis bawang putih dan halia hingga garing. Masukkan oyster sos dan lada hitam.
4. Tambah air, masak hingga kuah mendidih. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.
5. Masukkan tomato. Apabila tomato layu masukkan kapsikum.
6. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
7. Tuang kuah oyster ke atas daging....hidangkan.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment