Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Sunday, February 27, 2011

PRAWN MEE


PRAWN MEE

Bahan :

3 pkt kuning (celur)
300 gm udang sederhana besar (buang kepala & bersihkan)
2 caw ikan bilis ] direbus selama 1/2 jam dan ditapis (ambil stok shj)
4 lit air ]
3 kpg fish cake ( hiris nipis)
150 gm fish ball ( potong dua )
8 ulas bawang putih ( tumbuk kasar)
2 inci halia
1 senduk cili mesin
2 cams udang kering ( sangai dan mesin halus )
1 caw bawang goreng
garam secukupnya

Ramuan hidangan :

1 ikat kangkung ( potong dan celur)
300 gm taugeh ( celur sebentar sahaja)
4 bj telur rebus ( hiris nipis )
3 bj cili merah ] dihiris
8 bj cili padi ]
8 bj limau kasturi ( belah dua )
bawang goreng


Cara :

1. Tumis bawang putih hingga garing. Masukkan cili mesin dan terus menumis hingga cili garing. Masukkan serbuk udang kering.
2. Masukkan udang, fish cake dan fishball kemudian tambah stok bilis.
3. Apabila mendidih masukkan bawang goreng. perasakan garam secukupnya.
4. Hidang mee dan ramuan hidangan ke dalam mangkuk, tuangkan kuah udang ke atasnya.

Selamat mencuba......


Tips

Untuk mendapat stok yang sedap dan manis, gunakan bilis yang berkualiti dan bewarna putih cerah.





1 comment:

Nuridah said...

Salam ziarah,

wah mee ni nampak sedap...mouth-watering gitu...