Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Monday, March 21, 2011

JELLY KELAPA


Jelly Kelapa..antara desert kesukaan anak daraku Ilya. Kalu dpt jelly kelapa sengih nyer sampai ke telinga...sekali adap boleh 4 cup tuh...isy..isy..isy.

Juga merupakan dessert yg aku suka..sebabnya mudah disediakan terutama apabila bakal dikunjungi tetamu yg suka bg short notice. Al maklum ler skang nih dah ada serbuk segera jelly kelapa. so ikut jer arahan pada bungkusan. Tapi as usual aku nih antara yg suka lawan arahan to guru....so biasa ler tak ikutnya resipi pd bungkus..ikut sesedap rasa sendiri. Tapi untuk jelly kelapa nih ubah suainya hanya pada sukatan air jer.

JELLY KELAPA

Bahan :

1 bungkus serbuk jelly kelapa (pre-mix) (225 gm)
2 biji kelapa muda (diambil air dan diasingkan isinya)
air ( campur dengan sukatan air kelapa untuk dijadikan sukatan 4 lit)-
arahan pd bungkus 3 liter, so ni kes anak murid dah lawan tok guru
200 gm gula pasir
2 helai daun pandan

Cara ;

1. Hiris halus isi kelapa.
2. Masak air + air kelapa bersama gula halus dan daun pandan hingga mengelegak.
3. Masukkan serbuk jelly kelapa dan kacau rata hingga larut.
4. Masukkan isi kelapa dan padamkan api.
5. Tuang jelly kelapa ke dalam acuan jelly.
6. Dengan menggunakan penyepit, agih rata isi kelapa.
7. Sejukkan jelly ke dalam chiller.



Note :

Bagi yang ada pokok kelapa sendiri boleh gunakan lebih air kelapa supaya lebih umph.

No comments: