Kecur liur dibuatnya..nasib baik dah lepas sesi ngidam-mengidam. So meh ler kita layan resepi kerabu mangga.
KERABU MANGGA
Bahan :
A.
3 biji mangga muda / mengkal (diparut halus).
2 tangkai kacang panjang ( potong pendek)
6 tangkai cili padi (bagi yang suka pedas boleh lebihkan) - dihiris
4 ulas bawang merah ( dihiris)
1 cams udang kering ( disangai dan di mesin halus)
3 cams kacang tanah ( disangai, buang kulit dan ditumbuk kasar)
Sos :
1 cams Fish Sos ( nampla )
1 cams jus limau nipis
gula dan garam secukupnya
Cara
1. Gaul kesemua bahan A.
2. Tambah kan sos dan gaul rata.
3. Sedia untuk dihidangkan.
Tips
Memandangkan kerabu mangga tergolong dalam kategori RTE (ready to eat food) maksudnya tiada melalui proses memasak, jadi perlu beri perhatian pada amalan kebersihan diri dan pengendalian. Kerabu yang siap hendaklah disimpan pada suhu chill sehingga tiba waktu untuk dihidangkan bagi mengelakkan kontaminasi biological.
No comments:
Post a Comment