Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Monday, March 21, 2011

KERABU MANGGA

Turun kereta terus jengah pokok mangga depan rumah. Dalam 1 bulan lagi dapatlah merasa hasil agaknya sebab putik dah kelihatan. Tetiba teringat ler plak pada kerabu mangga yang memang menjadi salah satu MENU wajib di kebanyakan gerai/restauran tomyam.

Kecur liur dibuatnya..nasib baik dah lepas sesi ngidam-mengidam. So meh ler kita layan resepi kerabu mangga.

KERABU MANGGA

Bahan :

A.
3 biji mangga muda / mengkal (diparut halus).
2 tangkai kacang panjang ( potong pendek)
6 tangkai cili padi (bagi yang suka pedas boleh lebihkan) - dihiris
4 ulas bawang merah ( dihiris)
1 cams udang kering ( disangai dan di mesin halus)
3 cams kacang tanah ( disangai, buang kulit dan ditumbuk kasar)


Sos :

1 cams Fish Sos ( nampla )
1 cams jus limau nipis
gula dan garam secukupnya

Cara

1. Gaul kesemua bahan A.
2. Tambah kan sos dan gaul rata.
3. Sedia untuk dihidangkan.

Tips

Memandangkan kerabu mangga tergolong dalam kategori RTE (ready to eat food) maksudnya tiada melalui proses memasak, jadi perlu beri perhatian pada amalan kebersihan diri dan pengendalian. Kerabu yang siap hendaklah disimpan pada suhu chill sehingga tiba waktu untuk dihidangkan bagi mengelakkan kontaminasi biological.

No comments: