Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Monday, March 21, 2011

PUDING ROTI & SOS KASTAD




Sebenarnya terbuat bread pudding nih. Bunyi macam pelik tapi itulah yg sebenarnya. Maksudnya memang tak plan nak buat benda alah nih tapi disebabkan tak nak membazir dan mensia-siakan rezki yang diberi Allah maka 'terjadilah' bread pudding ini. Kan membazir tuh amalan syaitan.

Yang sebenarnya hari nih busy ngan project aiskrim goreng. So reja roti tak nyampai hati ler plak nak buang..bukan ckit, banyak plak tuh. Maka ngan itu terjadilah bread pudding nih. Sebenarnya kalu nak ikut hampir banyak bahagian kulit yang digunakan sebab bahagian tengah dah melopong jadi ais krim goreng.

PUDING ROTI & SOS KASTAD

Bahan :

A.
8 keping roti ( dikoyak kecil)
500 ml susu UHT

B.
2 biji telur ]
4 cams brown sugar ]
1 cams tepung jagung ] dipukul hingga sebati
2 cams butter cair ]
1 camt esen vanila ]

2 cams kismis hitam

SOS KASTAD

Bahan :

1 tin susu cair
1 cams tepung kastad
2 cams gula pasir
1 camt esen vanila

Hiasan :

Fruit Cocktail ( tin )

Cara :

Puding Roti

1. Rendam roti bersama susu UHT selama 20 minit.
2.Campurkan bahan B dan gaul rata. Tambahkan kismis hitam.
3. Sapukan loyang pembakar dengan butter. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180 degree C selama 40 minit atau sehingga adunan masak.
4. Sejukkan adunan supaya mudah untuk dipotong.

Sos Kastad

1. Campurkan kesemua bahan kuah kastad.
2. Masak atas api perlahan sehingga kuah pekat.

Hidang puding roti bersama sos kastad dan hiaskan dengan fruit cocktail.

No comments: