Pertanyaan dan Tempahan

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi atau SMS ke talian berikut:

Marliza: 019 274 9369

Ali: 019 664 9369 atau 011 2134 7359

Atau

email ke:

marliza_05@yahoo.com

chefalimnoor@hotmail.com

Atau

layari:

https://www.facebook.com/thecheftable

Monday, March 21, 2011

KARI SOTONG


KARI SOTONG

Bahan

12 ekor sotong putih (dibersihkan kemudian sumbatkan semula janggut ke dalam sotong)
3 cams serbuk kari daging (bancuh dengan air untuk jadikan pes kari)
4 ulas bawang merah ] dihiris
3 ulas bawang putih ]
2 tangkai daun kari
1 cams halba campur
2 biji tomato (potong wedges)
1 cawan air
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara :

1. Tumis bawang, halba dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes kari dan tumis hingga kari garing.
2. Masukkan sotong, gaul perlahan-lahan supaya sotong bergaul rata dengan rempah.
3. Masukkan air dan masak hingga menggelegak.
4. Tambahkan tomato. Masak sebentar. Perasakan dengan garam secukupnya.
5. Siap untuk dihidangkan.



No comments: